Популярные статьи

The-Flow: Рецензія: Lana Del Rey "Ultraviolence" / Рецензії /

Ми послухали новий альбом Лани і поспішаємо поділитися враженнями.

Перший альбом Лани дель Рей вийшов украй запам'ятовується, тому що склалося відразу багато факторів. По-перше, були дуже незвичайні пісні, що вибиваються з усього, що в той момент звучало в мейнстрімі - таке обновленческое ретро. "Video Games", "Blue Jeans", "National Anthem" - тільки перше, що спадає на думку.

По-друге, образ дуже вдалий. Важка бариня на антидепресанти.

По-третє, кліпи - кліпи були просто шалені. Якісь із них знімав француз Woodkid, перш ніж самому перевтілитися в популярні музиканти.

По-четверте, вона (або її продюсери) дуже вдало вибрала тимчасову епоху. Америка 60-х з її класичними символами, яких ніхто з нас в житті не бачив, але вони все одно просочилися в наш мозок завдяки Голлівуду і поп-культурі в широкому сенсі слова; так ось Америка 60-х з цими своїми символами була дбайливо реконструйована і подана нам. На ділі це такий же фейк, як група "Браво", що імітувала веселих московських стиляг з минулого. Але імітація дуже і дуже переконлива.

Чим нові пісні поступаються старим? Ті були ні на кого не схожі. Ці схожі. На Лану дель Рей!

Перший альбом можна випустити лише раз в житті, і вона тоді все правильно зробила, але другий альбом - це інша історія. Ефекту новизни немає, діє не так, слухаєш по інерції, на концерт, якби він, підеш - це ж Лана - але по-совісті, можна і не слухати. Дивно було б вимагати від неї радикальних змін, вона свою нішу тільки намацала і навіщо її кидати? / Андрій Нікітін

Я слухаю новий альбом Лани, дивлячись без звуку матч англійської збірної з регбі проти одного з новозеландських клубів (так буває). Британська команда б'є підданих своєї ж королеви, як б'є вітчим нелюбимого пасинка - з відтяжкою, з стиснутими від насолоди зубами. Як в кіно, коротше. І ви б знали, який епічність краси ця прохідна, по суті, гра - від голосу Лани. Вона літає над полем богинею війни, оплакуючи полеглих, проводжаючи материнським поглядом заміненого або посмішкою переміг. Тріщать кістки, мнуть лоби, колишатся на вітрі вуха-пельмені і всю цю дурість, придуману людьми, виправдовує неземної пафос співачки.

До чого це все? До того, що Лана - така ж імітація співачки, як і спорт - імітація війни. Вона one trick pony, але свій виграшний хід вона знає як ніхто. Її варто любити хоча б за те, що вона осідлала одну емоцію, але дуже важливу - гіпертрофовану жалість до себе, ніж зараз страждає кожен другий, а то й півтора. Осідлала чертовски красиво.

Чи вистачить цього на кілька альбомів (конкретно - на другий)? Зрозуміло, людям завжди буде приємно себе жаліти під красиву музику. / Руслан Муннібаев

Її дебютний альбом "Born To Die" розійшовся по світу накладом під 7 млн. Копій. А це більше, ніж два останні альбоми Beyonce разом узятих. Lana Del Rey в один момент стала суперзіркою, іконою сучасної поп-музики. Здавалося б, шаблон випробуваний, схема зрозуміла - штампуй собі під копірку далі. Однак, звук на новій платівці став більш похмурим і, прости господи, більш "андеграундним". Живі ударні з викрученим реверб тут звучать під акомпанемент реву психоделічних гітар. Дякувати за це коштує нового продюсера платівки Dan Auerbach (мультиінструменталіста з The Black Keys). Лана як і раніше співає чуттєво і ніжно, будь то історія про дівчинку яка закохалася в наркомана, або ж напів-автобіографічна пісня про шлях до слави зі словами "Fucked my way up to the top, this is my show". Чим далі, тим драматичніше, їй богу, ця тяга до саморуйнування змушує звірити дати, і про всяк випадок переконається, що все в порядку, і "Клуб 27" не вписується в її гастрольний графік. Вона не боїться показувати свої почуття і змушує повірити, що сучасна поп-музика ще не втратила здатність викликати емоції. / Gangsta Hustla

Все ж дивилися останню рекламу Nike? Якщо немає, суть там ось в наступному: наших улюблених футболістів замінили на їх ідеальних клонів, які не допускають на поле жодної помилки, паси дають рівно в ногу і по дев'яткам розкладають. Так ось, перший альбом Лани Дель Рей - це рівно такий же клон поп-музики. На "Born to Die" начебто не було людського фактора - альбом писали не люди, а розумна машина. Холодні, майже бездушні пісні і сама дівчина-кіборг як зразок ідеального ретро-шику. Від Лани не виходить ніякого живого тепла, тільки крижаний електричне світло. І пісні її ніколи мене не чіпали - їх просто хотілося слухати.

У "Ultraviolence" ж з'явилося псевдочеловеческое особа. Спасибі варто сказати в першу чергу тому чуваку з Black Keys, який склав добру половину альбому і спробував витягнути з Лани що-небудь живе. Від цього, правда, на альбомі не з'явилося жодної пісні рівня "National Anthem", а коли Лана все-таки намагається вибити у слухача хоч якусь емоцію - нічого не виходить. Тому що для емоцій потрібні іскра і полум'я, а Лана Дель Рей 70 хвилин хронометражу сліпить тебе крижаним світлом. Так, світить красиво, яскраво, навіть сильніше, ніж раніше. Але не зачіпає ніяких почуттів. Полюбити другий такий альбом складно. А третій, здається, і зовсім не захочеться. / Олексій Горбаш

Королева tumblr-блогів Лана Дель Рей - це настільки американська співачка, що мені, впевнений, і половини образу не зрозуміти. Але я можу зрозуміти, коли музика мене зворушує, а коли - ні. "Ultraviolence" не чіпає абсолютно. Причому так, здається, і замислювалося: починаючи діапазоном вокалу (всі пісні на один лад, вона цей лад просто по-різному прошептивает) і закінчуючи аранжуваннями (красивими не запам'ятовуються аранжуваннями).

Слухати цей альбом - як базікати зі стереотипної моделлю, на серйозних щах нудьгуючої за сусіднім столиком. Вона так красиво, але так нудно кліпає віями. Так мила, але так передбачувано посміхається. Вона - така вау, але, блін, чому тверезим-то. Найкраще про це сказано в одній хорошій реп-пісні: "Ти там засохнешь. А заглянеш всередину - від туги здохнеш. Там порожньо, а ти, братан, - російський". / Андрій Недашковський

Купити на iTunes / Слухати на Яндекс.Музиці

Чим нові пісні поступаються старим?
Дивно було б вимагати від неї радикальних змін, вона свою нішу тільки намацала і навіщо її кидати?